Misdrijf als de zedenzaak in Amsterdam te voorkomen?

Met afschuw vernam ik dat er na de ontuchtzaak van Benno L., wederom een zedenzaak in het nieuws is. Dit keer ging het om misbruik van tientallen kinderen op twee kinderdagverblijven in Amsterdam.

De vraag die direct naar boven komt en ook gesteld is in de media is: Is dit te voorkomen? Zijn wij in staat om te voorkomen dat dergelijke afschuwelijke misdrijven in onze samenleving plaatsvinden? Ja, volgens mijn stellige overtuiging en ervaring kan dat. Het vraagt wel om een gedegen aanpak en voorbereiding en 100% garantie kan niemand geven, maar je kunt het wel!

Ik kan me heel goed voorstellen dat ouders willen weten aan wie ze hun kinderen in het dagverblijf toevertrouwen. In de media vernam ik dat het tijd wordt voor een verplichte Verklaring Omtrent Gedrag (VOG). Dit is wel het minste wat je kunt vragen van een kandidaat die komt solliciteren op een vacature binnen een dagverblijf.

Maar een VOG zegt helemaal niets over de intentie van de kandidaat. Is de intentie goed of komt iemand solliciteren met kwade bedoelingen? De enige manier om daar achter te komen is de methodiek van predictive profiling ook toe te passen bij sollicitatiegesprekken. Predictive profiling is een methodiek, waarbij actief wordt gezocht of er afwijkingen zijn ten opzichte van de normale situatie die in relatie kunnen worden gebracht met de modus operandi, dat is de werkwijze van de tegenstander.

Als we aan een HR functionaris vragen welke mogelijkheden iemand heeft om met kwade bedoelingen te infiltreren in een organisatie, dan kan hij je meestal haarfijn vertellen wat die mogelijkheden zijn. Maar vind er verificatie plaats of behaalde diploma’s wel echt zijn? Heeft deze kandidaat daadwerkelijk op de opgegeven school gezeten? Zijn er referenties opgegeven en worden die ook benaderd om te vragen wat de kandidaat voor iemand was? Zelfs als dit allemaal in orde is, zegt dit nog steeds niets over de intentie van de kandidaat.

Als we in staat zijn om als leidinggevende of HR functionaris ons te verplaatsten in de pedofiel en na te denken wat binnen het dagverblijf de mogelijkheden zijn om, net zoals deze Robert M., dergelijke verschrikkelijke misdrijven te plegen. Hoe kan hij dit dan doen? Hoe gaat hij te werk? Welke middelen heeft hij nodig? Waar zou hij dit kunnen doen?

Antwoord op deze vragen geeft een beeld van de mogelijke werkwijze die iemand hanteert. De volgende vraag is welke signalen, welke afwijkingen ten opzichte van de normale situatie worden zichtbaar? Wat zegt je gevoel? Opgemerkte afwijkingen ten opzichte van de norm kunnen iets zeggen over de intentie van iemand die of al aan het werk is binnen de organisatie of zich als kandidaat aandient voor een sollicitatie gesprek.

De volgende stap is een verklaring zoeken voor de geconstateerde afwijkingen. Gelukkig heeft niet iedereen die afwijkt van de norm ook kwade bedoelingen. Door met de persoon in gesprek te gaan en open vragen aan hem te stellen, wordt al dan niet een verklaring gevonden voor het afwijkende gedrag of het zogenaamde “onderbuik gevoel”.

Wordt de verklaring niet gevonden of worden er tijdens het gesprek meer signalen opgevangen dat er iets niet klopt, dan is er op dat moment sprake van een dreiging, waartegen direct gehandeld moet worden.

Deze methodiek van proactieve beveiliging kan door zowel leidinggevenden als HR functionarissen toegepast worden. Het gaat niet alleen om pre- employment screening, maar vooral om de ware aard van iemand te ontdekken, zeker als het gaat om personen waar we onze kinderen aan toe moeten vertrouwen.

Resumé:
1. Vraag om een Verklaring Omtrent Gedrag.
2. Pas verificatie toe en vraag referenties na.
3. Verplaats je in de pedofiel en verken de mogelijkheden.
4. Herken de signalen en verklaar de geconstateerde afwijkingen.
5. Ga heel gericht het gesprek aan en bepaal of er sprake is van dreiging.
6. Handel hiernaar!

Heb je na het lezen van dit stuk over het toepassen van predictive profiling nog vragen, dan ben ik graag bereid om de dialoog met je aan te gaan. Laten we samen zorgen voor een veiliger Nederland, zeker voor onze aller kwetsbaarste, zoals onze kinderen. Ik ben bereikbaar via j.vantwillert@promundo.nl of
06-22056228.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: