Mike’s Place, Tel Aviv

Afgelopen week heb ik een intensieve training gevolgd over predictive profiling in Tel Aviv, Israel.
Ik was al wel bekend met de methodiek van profiling, echter tijdens deze training heb ik daadwerkelijk ervaren hoe waardevol en effectief deze manier van beveiligen is. Sterker nog, predictive profiling is de enige manier van beveiligen waarmee je een tegenstander echt angst aanjaagt. De angst zit hem in het feit dat hij zich niet overal op kan voorbereiden als hij te maken krijgt met een beveiliger die deze methodiek begrijpt en op een juiste wijze toepast.

De uitdaging van beveiligers op publieke plaatsen zoals luchthavens, stations, winkelcentra, gemeentehuizen, voetbalstadions etc, zit hem erin dat slechts een enkeling kwade bedoelingen heeft en er op uit is om, op welke manier dan ook, schade aan te richten. Om deze figuur te vinden en te stoppen, onderwerpen we iedereen aan hetzelfde beveiligingsregime. Het excuus wat voor deze vorm van beveiligingsterreur wordt gevoerd, is dat we niet weten hoe onze tegenstander eruit ziet.
Ik heb deze week in Israel ervaren dat het anders kan, en willen we ook in Nederland succesvol zijn, zelfs anders moet!

De ervaring die het meeste indruk heeft gemaakt, was een ontmoeting met Avi Tabib, de beveiliger die heeft voorkomen dat velen het leven zouden hebben verloren door een een zelmoord aanslag op Mike’s Place, een bar/restaurant naast de Amerikaanse ambassade op de boulevard in Tel Aviv.
We ontmoeten Avi in een restaurant net even buiten Tel Aviv. Nadat we onze drankjes hadden besteld,, vertelde Avi zijn verhaal over het moment dat zijn leven heeft veranderd, 30 april 2003, 00.45 uur, toen twee Britse moslims probeerden om Mike’s Place binnen te komen en daar zichzelf wilden opblazen, samen met alle aanwezigen.

Avi vertelde dat hij ze had gezien toe ze aan kwamen lopen. Ze leken onder invloed te zijn en er was iets dat hem ertoe deed besluiten om ze niet toe te laten tot de bar.
Een ander aspect van beveiliging in Israel ten opzichte van bij ons in Nederland, is dat de beveiliging naar buiten is gericht. De beveiligers staan buiten en kijken en beoordelen de situatie buiten het te beveiligen object. Avi benaderde de Britten en stelde hen enkele vragen. De manier waarop werd geantwoord, was voldoende om hen definitief te weigeren. Avi beoordeelde de situatie en dacht dat het een stel probleemmakers waren die in de bar herrie wilde schoppen of andere mensen lastig vallen. Echter de Brit gaf niet zo snel op en bleef aandringen dat hij alleen maar een biertje wilde drinken en dat hij dat hier wilde doen. Avi maakte hem duidelijk dat dit niet ging gebeuren. Niet hier en niet vanavond. Dominique, een van de medewerksters van Mike’s Place en een goede vriendin van Avi kwam erbij en toen de Brit dacht dat Avi even was afgeleid, probeerde hij binnen te komen. Avi heeft hem toen om zijn middel vast gepakt en duwde hem, door de mensen menigte heen, naar de weg toe. Hij voelde vervolgens dat de Brit verstarde en het eerstvolgde dat Avi weer meemaakte was dat hij vier dagen later wakker werd in het ziekenhuis, gekoppeld aan allerlei machines. Hij wist op dat moment niet wat er was gebeurd. Toen hij naar zichzelf keek wist hij wel dat het iets heel ergs moest zijn, iets van een erg ongeluk met een auto of zoiets. Later kwam stukje bij beetje de herinnering aan deze verschrikkelijke gebeurtenis weer terug.

Tijdens deze zelfmoordaanslag kwamen 3 mensen om het leven, waaronder zijn vriendin Dominique en waren meer dan 50 mensen gewond geraakt. Als Avi hem niet had gestopt dan was de aanslag binnen gepleegd en was het dodental velen malen hoger geweest. Avi heeft deze aanslag overleefd omdat hij heel dicht op de persoon stond. De explosieven waren op zijn rug aangebracht, en de Brit fungeerde letterlijk als een schild voor Avi. Avi heeft zo gereageerd omdat hij dacht dat hij te maken had met een stel herrieschoppers en geen moment aan zelfmoord terroristen. Zou hij als het had geweten op een zelfde manier gehandeld hebben? Hij beantwoorde mijn vraag wat later in zijn verhaal.

Nadat hij hersteld was, is hij weer gaan werken als beveiliger bij Mike’s Place. Hij wilde dealen met de situatie en niet ervoor weglopen, zodat er een soort van monster in hem ontwikkeld zou worden waardoor hij niet meer in het leven zou kunnen functioneren. Op een avond kwamen twee Arabieren richting Mike’s Place die heel doelbewust, zelfverzekerd en met een blik in de ogen, dat niemand hen van hun doel zou kunnen afhalen. Al de kenmerken voor een zelfmoordterrorist waren aanwezig. Avi was buiten en zag hen komen. Als eerste schoot er door zijn hoofd zoiets van “O nee, niet weer!!” Maar hij was die avond de beveiliger en zijn taak was er zorg voor te dragen dat de bezoekers van Mike’s Place een geweldige avond hadden en zich geen zorgen hoefde te maken over hun veiligheid, want dat was zijn baan! Hij stapte op de twee Arabieren af en stelde hen wederom enkele vragen. Op het moment dat hij de vragen stelde, beleefde hij weer die avond van 29 april, en hij hoorde zichzelf dezelfde vragen stellen. Gelukkig betrof het deze keer geen terroristen, maar het antwoord op mijn vraag was dus gewoon ja. Ook als ik het had geweten, had ik ze benaderd, simpel omdat het mijn baan is!!

De feiten over de aanslag en een video waarin Avi wordt geinterviewd zijn te vinden op Wikipedia

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: