Eyjafjallajökull, of hoe de mens het verschil maakt

De negende Europese Security Conferentie, georganiseerd door ASIS International, beloofde zoals altijd een interessante bijeenkomst te worden. Niet alleen de locatie in Lissabon was een uitstekende keuze, er wachtte ook een veelbelovend programma met een grote diversiteit aan sprekers.

Maar toen begon vanaf donderdag 15 april de vulkaan Eyjafjallajökull te rommelen en een grote aswolk het luchtruim in te spuwen, waardoor nagenoeg het gehele luchtverkeer in West Europa kwam stil te liggen. Mijn vlucht naar Lissabon stond gepland voor de zaterdagmiddag, maar het zag er al snel naar uit dat deze niet door zou gaan. Zaterdagmorgen besloot ik om samen met een collega dan maar met de auto naar Lissabon te rijden. Of je nu naar Schiphol of naar Lissabon rijdt…

Onderweg kwamen er diverse afmeldingen via telefoontjes, sms en e-mail binnen. Mijn presentatie met Berndt Rif, onlangs verkozen tot security manager van het jaar, stond gepland op maandag 19 april. Rijdend door Frankrijk en Noord Spanje begon ik me af te vragen of er wel toehoorders zouden zijn. Toen ook Berndt liet weten dat het hem niet zou lukken om Lissabon te bereiken, werd duidelijk dat ik er dit keer alleen voor zou staan.

Na een overnachting in Biarritz kwamen we zondag aan het einde van de middag in Lissabon aan. We waren mooi op tijd voor de Welcome Reception in het Pestana Palace Hotel. Tijdens de receptie werd al snel duidelijk dat het aantal deelnemers aan deze Conferentie niet hoog zou zijn. Toch gaven deelnemers uit diverse landen acte de présence, zoals Australië, Indonesië, de VS, Italië, Portugal, Spanje, Quatar en een Schot die vanuit Quatar was komen reizen. En natuurlijk toch ook een aantal deelnemers van het Chapter Benelux.

Het programma werd aangepast en de organisatie wist met de beschikbare sprekers toch een gevarieerd programma in te vullen voor de volledige drie conferentiedagen. De parallelsessies kwamen te vervallen en alle aanwezige sprekers konden zich verheugen op een plenaire bijeenkomst.
Op maandagmorgen werd het programma geopend door de geplande keynote speaker Antonio Vitorino, voormalig Europees Commissaris van Justitie en Binnenlandse Zaken. Hij gaf op gedreven wijze aan dat technologie in beveiliging niet zaligmakend is. Zo was een cctv-systeem niet afdoende om de recente aanval op de metro in Moskou te voorkomen. Meer investeren in de mens, als ook technologische oplossingen alleen toepassen in dienst van de mens, waren zijn belangrijkste boodschappen. Portugal staat in Europa na Spanje en de UK op nummer 3 waar het de onveiligheidsgevoelens van de burgers betreft. In dit kader noemde hij een top 5 aan prioriteiten waar Portugal met name in mensen wil gaan investeren om het onveiligheidsgevoel te beperken:

1. Bescherming van de vitale infrastructuur.
2. Bescherming van Chemische Biologische, Radiologische en Nucleaire materialen.
3. Bescherming van de logistiek.
4. Bescherming van toeristische faciliteiten.
5. Bescherming van geautomatiseerde systemen, zoals het betalingsverkeer.

Vervolgens was het tijd voor de zogenaamde educational sessions, waar achtereenvolgens Richard Widup uit de VS sprak in het kader van de gezondheidszorg over de security-uitdagingen en oplossingen van toeleveranciers en Alessandro Gazzini uit Italië een presentatie gaf over de Cyber Security Megacommunity. Na de lunch sprak Christopher Walker uit de VS over het effectief nemen van besluiten en gaf Ken Norris uit Australië uitleg over de implementatie van security-standaards en -richtlijnen bij een multinational.

Uiteindelijk mocht ik de dag afsluiten met een presentatie, waarin de vraag centraal stond of u als security manager kunt garanderen dat uw beveiligers op een juiste wijze handelen tijdens een aanval.

De avond van de eerste conferentiedag doorgebracht in een uitstekend restaurant aan de rivier de Taag met het door Promundo aangeboden Chapter dinner.

In verband met geplande afspraken later in de week, waren mijn collega en ik genoodzaakt om dinsdagmorgen weer terug te rijden naar Nederland en konden we helaas het resterende deel van de conferentie niet bijwonen. Maar wat er ons ook nog aan natuurrampen, stakingen en dergelijke te wachten mag staan, ik ben volgend jaar zeker weer van de partij tijdens de Tiende Europeese Security Conferentie in Wenen! Niet de kwantiteit, maar de kwaliteit maakte de conferentie wat mij betreft tot een groot succes en genot.

Complimenten aan de organisatie dat ze ondanks de onverwacht grote tegenslag dit voor elkaar hebben weten te boksen. De inhoud van mijn verhaal dat de mens het verschil maakt en niet de techniek, is daarmee goed in de praktijk gebracht.

Jan van Twillert Promundo BV

Gepubliceerd in Security Management 2 mei 2010

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: