Undercover op Paleis Noordeinde

Afgelopen zondag was het weer raak. Journalist Alberto Stegeman van Undercover Nederland sloeg toe. Na Schiphol en Defensie was ditmaal Paleis Noordeinde aan de beurt. Bekend met de door de Koninklijke Marechaussee gehanteerde procedures, was het voor twee van zijn collega´s relatief eenvoudig op het terrein van het paleis te komen, vrij rond te lopen en een aanslag door middel van bom in een auto te ensceneren. De politieke oppositie en een deskundige kwamen in de uitzending aan het woord en spraken hun afschuw uit over de procedures die niet kloppen of niet op een juiste wijze werden nageleefd.

Daags na de uitzending woonde ik een workshop bij over security awareness en vroeg daar aan collega´s of hetzelfde ook bij hen zou kunnen gebeuren. Het antwoord was een volmondig ja! Blijkbaar zijn er in Nederland meer locaties waar de beveiliging niet optimaal is, dan alleen de objecten en instellingen die door Stegeman worden bezocht. Toch raar. Iedereen die verstand heeft van beveiliging kan een goede set van procedures opstellen. Zeker na een incident zie je dat procedures worden aangescherpt, dus daar mag en zal het niet aan liggen.

Ook de Koninklijke Marechaussee heeft, zeker na 30 april, het risico van een aanslag op de Koninklijke Familie geïdentificeerd als een reëel voorstelbaar risico en de procedures ten aanzien van toegangsbeheersing aangescherpt. Ik neem aan dat die nieuwe procedure van kracht is. De gang van zaken zal als volgt zijn: na een aanmelding van een bedrijf dat werkzaamheden komt verrichten, wordt het desbetreffende bedrijf gescreend. Ook wordt gecontroleerd of de opgegeven personen daadwerkelijk werkzaam zijn bij het opgegeven bedrijf. Vervolgens wordt al dan niet een akkoord gegeven en een ingangscontrole bij de toegang tot het terrein uitgevoerd. Deze controle bestaat minimaal uit het controleren van de kofferbak en een melding bij de contactpersoon die de opdracht tot het verrichten van de werkzaamheden heeft verstrekt. Pas daarna worden medewerkers van een bedrijf toegelaten. Afhankelijk van een risicoanalyse en een dreigingprofiel kan de procedure iets meer of minder scherp zijn, maar in essentie zal hij hiervan niet veel afwijken.

Toch konden de handlangers van Stegeman onder valse voorwendselen op het terrein van Paleis Noordeinde komen. Waar ligt het dan aan en hoe voorkom je als verantwoordelijk leidinggevende dat dit gebeurt? Met andere woorden hoe waarborg je dat je medewerkers daadwerkelijk de afgesproken procedures uitvoeren en dat de procedures in praktijk toereikend zijn?

Het antwoord is eenvoudig. Ik kan natuurlijk uitweiden over managementtheorieën enzo, maar ik hou het liever direct toepasbaar. Hier komt ie: medewerkers zet je op scherp door te oefenen. Hier kunt u morgen mee aan de slag. Regelmatig blijkt dat beveiliging incidenten nodig heeft om op scherp te staan, zodat de mensen zich bewust zijn van de aanwezige dreiging. Wat er dus moet gebeuren is met enige regelmaat incidenten in scene zetten en procedures oefenen. Naast het feit dat je bij de medewerkers tijdens oefeningen de benodigde vaardigheden traint om incidenten tot een goed einde te brengen, doe je ook iets met de mindset van je mensen.

Uit ervaring weet ik dat door iedere dag een oefening te organiseren, beveiligers weten dat er tijdens hun dienst iets kan gebeuren. Alleen weten ze niet wat, wanneer en in welke vorm. Hierdoor zijn ze de gehele dienst op een positieve manier scherp en alert. Een dergelijke houding en mindset is iets totaal anders dan een beveiliger die zijn dienst begint met een houding van ‘er zal vandaag wel weer niets gebeuren, net als gisteren en de hele afgelopen maand’. Kortom: maak het werk nuttig, leuk, geef het de aandacht die nodig is en betrek medewerkers bij hun vak. Dit kan eenvoudig door te oefenen. Oefenen. Oefenen. Want een geoefende beveiliger is een alerte beveiliger.

Jan van Twillert CPP RSE, Promundo

Gepubliceerd in Security Management 17 oktober 2009

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: